Historien bakom Småfåglarnas Pariserhjul

Det här är en översatt historia om hur amerikanen Burnet D. Brown stötte på Janne och hans unika uppfinning:

Under min visit i Sverige 1996 stötte jag på en otroligt fyndig fågelmatare. Uppfinnaren av den här fågelmataren är en färgglad, svensk äldre herre som jag hade turen att möta i en liten by i Sverige. Denna uppfinningsrike man heter Janne Olsson. Janne har alltid en gnista i ögonen och med rosiga kinder, urblekt blå overall står han lutandes över arbetsbänken och plockar upp sin senaste uppfinning. Han talar inte engelska men tack vare hans entusiasm och livliga gester blir jag inspirerad av hans demonstration av uppfinningen och dras med i hans engagemang, det hade fångat vilken publik som helst. Janne är väldigt älskad i den lilla byn Perserud som han bor i och hans familj har levt i Sverige i flera generationer. Deras härstamning kan spåras tillbaka minst 200 år- kanske till och med ända tillbaka till vikinga tiden.

Läs mer

Historien bakom hur idén kom upp till den här fågelmataren värmer i hjärtat. Janne har alltid haft ett intresse för hantverk och älskar det viltliv som finns i skogen. Något som också ligger Janne varmt om hjärtat är hans barn och barnbarn, det var nämligen när han försökte intressera hans sonson Johan för fåglar som idén för fågelmataren växte. Janne försökte lära om de olika fågelsångerna som förekom i fågelhusen som fanns i deras trädgård, men avståndet till fåglarna var för lång för Johan på 3 år och det var då Janne såg utmaningen. Utmaningen att få fåglarna närmare ögat. Idén om fågelmataren tog fart och det var bara att börja arbeta på uppfinningen. Designen är nyskapande, fantasifull och gjord på så vis att fåglarna ska komma direkt till köksfönstret och på så vis kunde lille Johan, och alla vi andra, se fåglarna från första parkett.
 
Fågelmataren fungerar som så att det är fåglarnas lekglädje och bus som sätter igång dess unika konstruktion. När en fågel landar på en av hinkarna sätter den hjulet i rörelse och det börjar snurra åt ett håll. Kommer det ytterligare fler fåglar för att äta av maten i hinkarna kommer hjulet att snurra av motsatt håll. Skulle 2 eller 3 fåglar äta ur samma hink, börjar vad man kan kalla en “property rights dispute”. Det är otroligt underhållande och rofullt att sitta och titta på när fåglarna busar och äter, man kan sitta och titta i timmar.Alla verkar ha en egen favoritberättelse om Jannes fågelmatare och det här är min, hoppas ni kommer att njuta av fågelmataren lika mycket som jag gör. Och om ni gör det är jag säker på att Janne och hans fru Barbro skulle älska att höra det i från er!
 
 -Burnet D. Brown
Woodland Hills, CA